Pogoda za oknem nieustannie się zmienia. Szczerze mówiąc wolę przejściowe ulewy z piorunami, niż całodzienne upały niemal nie do zniesienia. Klaudia już wróciła, a to oznacza, że możecie szykować się na dużo nowości :).
A już dziś ode mnie dwa przepisy na letnie małe co nieco :DD.
***
Wakacje upływają mi na błogim lenistwie, polegającym głównie na czytaniu książek :). Wczoraj i dzisiaj urozmaiciłam je przygotowaniem przepysznych grzanek, na zrobienie których wpadłam widząc w szafce pieczywo stanowczo nie pierwszej świeżości. "Urozmaiciłam", ponieważ do tej pory stawiałam jedynie na kanapki czy płatki. Aż do wczoraj nie zdawałam sobie sprawy, że zwykłe pomidory mogą tak rewelacyjnie smakować z chrupkim pieczywem, odrobiną oliwy i przypraw. Na takie śniadanie i kolację postawiłam wczoraj, a dzisiaj spróbowałam czegoś mniej wykwintnego. Nigdy wcześniej nie próbowałam jeść jajka sadzonego na kanapce, a tym bardziej na grzance. Takie połączenie zawsze wydawało mi się dziwnie tłuste, niesmaczne. Ale od czego są wakacje - trzeba próbować nowych smaków i inspiracji! Tak więc dzisiaj postanowiłam się przełamać i tego sadzonego jajka na grzance spróbować. I, jak się można było spodziewać - było pyszne! Do tego zachciało mi się zrobić masło czosnkowe, więc smaków, które połączyłam, było bardzo dużo. A co do drugiego przepisu, a właściwie to już trzeciego - przepyszny letni sorbet malinowy, który zrobiłam wczoraj, idealnie pasuje i na okres ulew, i na wielogodzinne upały. Konsystencja i kolor sorbetu wyszły zupełnie przypadkiem, ponieważ pierwotnie miał on być koktajlem. Za to koktajl możecie zrobić, dodają więcej jogurtu naturalnego bądź śmietany czy też maślanki ze wszystkich dostępnych nam teraz owoców - jagód, borówek amerykańskich, bananów oraz z tych już prawie niedostępnych mrożonych truskawek czy też owoców leśnych. Schłodzone są naprawdę świetne!
Śniadaniowe grzanki z masłem czosnkowych, serem żółtym, jajkiem sadzonym i pomidorem.
Potrzebne nam będą:
- dwie kromki dowolnego chleba,
- łyżka miękkiego masła,
- dwa ząbki czosnku,
- dwa plastry sera żółtego,
- dwa jajka,
- dwa plasterki pomidora,
- odrobina margaryny do smażenia.
Jak to zrobić:
Kromki wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Czosnek bardzo drobno kroimy i mieszamy z miękkim masłem. Smażymy jajka sadzone. Kiedy kromki chleba będą już lekko rumiane i chrupiące, wyjmujemy je z piekarnika. Smarujemy je masłem czosnkowym, po czym kładziemy na nie po plastrze sera, jednym jajku oraz plasterku pomidora. Możemy posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Letni sorbet malinowy
Potrzebne nam będą:
- maliny,
- mleko,
- cukier.
Jak to zrobić:
Wszystkie składniki łączymy za pomocą blenderze. Ich proporcja ma odpowiadać naszym oczekiwaniom, więc jeśli chcemy mieć sorbet bardziej rzadki, dodajmy więcej mleka, jeśli bardziej słodki - cukru, a bardziej gęsty - malin.
Smacznego!
~Ola


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz