środa, 22 sierpnia 2012

Dziś z mojej strony tylko przepis na babcine ciasteczka amoniaczki. Serdecznie je polecam! :D

Potrzebne nam będą:
- 330 g śmietany 12%,
- 3 żółtka,
- 2 jajka,
- szklanka cukru,
- 1 łyżka amoniaku w proszku, -
- 3/4 margaryny,
- 2 łyżki smalcu,
- 4 szklanki mąki,

Jak to zrobić:
W kubeczku łyżką łączymy jajka, żółtka, cukier, śmietanę i amoniak. Odstawiamy na 15 minut. Na stolnicy mieszamy margarynę ze smalcem. Łączymy z przesianą mąką. Dodajemy masę z kubeczka i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na złoty kolor. W trakcie pieczenia możemy delikatnie podkręcać temperaturę, jednak nie przekraczajmy 200 stopni. 

Przepraszam, że dzisiaj tak szybko, jednak jutro postaram się o bardziej rozbudowany post. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz