Jesień, jesień, jesień... Jeśli chodzi o jesienną kuchnię, najmocniej kojarzy mi się ona z jabłkami. Najbardziej z tymi kwaśnymi, twardymi, na których można sobie złamać zęba. Jak już zaopatrzę się w spore zapasy jabłek, zabieram się za wymyślanie, co tu by z nich wyczarować... Ostatnio padło na przepis chyba najprostszy z możliwych, a mianowicie na nadziewane ciasto francuskie. Jest ono tak uniwersalne, że kombinacji z nim w roli głównej jest nieskończenie wiele. Dlatego postanowiłam nie kombinować zbyt wiele, żeby było szybko, prosto i smacznie. Poniżej znajdziecie przepis na przepyszne rożki jabłkowe, do wykonania praktycznie w 30 minut! Polecam :)
Potrzebne nam będą:
- 4 duże jabłka,
- cynamon,
- cukier,
- sok z połówki cytryny,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 1 jajko.
Jak to zrobić:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Doprawiamy cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny według upodobań. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o boku ok.7-8 cm. Na każdy kwadrat dajemy tyle jabłek, aby dało się później skleić brzegi po przekątnej. Tak powstałe trójkąty smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na krawędziach robimy dziurki widelcem. Pieczemy w temp. ok. 200 st. C przez około 20-25. Zajadamy na ciepło :)
~Ola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz